Proef de sfeer van Italië
Italie
Italiaanse Alpen- Le Alpi

De Italiaanse alpen worden vaak ingedeeld in een westelijk en een oostenlijk deel.

Het westelijke gedeelte van de Italiaanse alpen valt in de provincies Piemonte (met als hoofdstad Turijn) en het Valle d'Aosta. De West-Alpen kenmerken zich door een ruiger en hoger hooggebergte dan de oostelijke Alpen. Het weer in de zomer is zonnig en warm, afgewisseld met de onweersbuiten die kenmerkend zijn voor berggebieden. Het gebied is goed bereikbaar vanuit zowel Frankrijk (Mont-Blanc tunnel) als Zwitserland (Grote St. Bernhardpas).

In het Valle d'Aosta zijn drie gebieden zeer de moeite waard. Allereerst is er het prachtige Nationaal Park Grand Paradiso. Een stukje noordelijker kunt u vanuit Courmayeur de Italiaanse kant van de Mont Blanc (Monte Bianco) bewonderen. Vanuit Breuil Cervinia is het prachtig wandelen rond de Matterhoorn (Monte Cervino) en de indrukwekkende Monte Rosa. In de vele valleien liggen pittoreske en gezellige dorpen. De natuur is afwisselend en de mogelijkheden qua buitensport zijn eindeloos.

De oostelijke alpen van Italiƫ strekken zich uit van west Trentino tot aan Zuid Tirol. Deze gebieden in Italiƫ bieden alles wat een vakantie in de bergen aantrekkelijk maakt Ʃn doet daar nog een schepje bovenop. De berggebieden hebben elk hun eigen karakter en dit wordt weerspiegeld in haar bewoners en cultuur. Een ontspannen sfeer, heerlijk eten, goed weer, goede infrastructuur en een gastvrije bevolking zijn slechts enkele kernwoorden die dit schitterende gebied kenmerken. Zowel in de zomer als in de winter is het optimaal genieten in de oostelijke Alpen.

Zuid Tirol is een gebied in Italiƫ met een sterk eigen autonoom karakter, hoewel het officieel onderdeel is van Trentino. Er wordt zowel Duits, Rhetoromaans als Italiaans gesproken. De hoofdstad van Zuid Tirol is Bolzano en het gebied is goed bereikbaar via o.a. de Brennerpas. De alpen zijn in dit gebied iets minder hoog dan in het westen van de alpen en worden gekenmerkt door prachtige groene valleien en indrukwekkende rotsformaties.

Trentino is een provincie waarin geen enkele vallei te vinden is die niet iets betoverends heeft. De dorpjes zijn gemoedelijk en gelaterias zijn ruim voorhanden om een heerlijk ijsje te halen. De berggebieden zijn zeer afwisselend. Van brute rotsformaties zoals de Drei Zinnen tot het hooggebergte van de Gruppo dell?Adamello. Het Gardameer valt trouwens ook in de provincie Trentino. Trentino is bereikbaar via de Brennerpas en de Berninapas.

Accommodaties Italiaanse Alpen

B&B Monte Tesobo

De ā€œBed & Breakfast Monte Tesoboā€ is een oude boerderij die is gerestaureerd door de eigenaren Stefania en Bruno.

Camping Olympia

Camping Olympia: een topper onder de campings in Zuid-Tirol.

Hotel Bellavista

Gelegen in het groen van een rustige streek, op een plaats die de mogelijkheid biedt van talrijke wandelingen en uistappen op de omringende bergen.